Raw Key Lime taart
Deze rauwe Key Lime taartrepen zijn een verfrissend, gezond en heerlijk dessert! Bewaar ze in de vriezer en geniet er op elk moment van!
15 minuten
Ingrediënten
1 kop rauwe macadamianoten
3/4 kop ongezoete geraspte kokosnoot
3/4 kop dadels
snufje zout
Vulling
1 1/2 kop rauwe macadamia noten (of rauwe cashewnoten), 's nachts geweekt in water. Als je geen tijd hebt om de macadamianoten 's nachts te laten weken, kun je ze in een kom met kokend water doen en ze 1-2 uur laten weken voordat je ze gebruikt.
1/2 kop vers geperst key lime-sap (of gewoon limoensap)
1/2 kop lichte kokosmelk (uit een blik)
1/4 kop kokosolie
1/4 kop bruine rijstsiroop (of ahornsiroop)
1 tl matchapoeder
Bereidingswijze
Bekleed een vierkante bakvorm van 8×8 inch met bakpapier.
In een keukenmachine, mix de macadamianoten, geraspte kokosnoot, dadels en zout tot het een plakkerig deeg vormt.
Druk het mengsel gelijkmatig op de bodem van de bakvorm. Plaats in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.
Laat de geweekte macadamianoten uitlekken. Voeg de noten, limoensap, kokosmelk, kokosolie, bruine rijstsiroop en eventueel matchapoeder toe aan je keukenmachine of blender met hoge snelheid.
Mix alles tot een dikke crème ontstaat (ongeveer 3-5 minuten in een keukenmachine, of 2-3 minuten in een blender met hoge snelheid).
Giet je key lime mengsel in de bakvorm en strijk het gelijkmatig uit.
Plaats in de vriezer om gedurende 2 uur op te stijven, of laat het een nacht staan.
Snijd in vierkantjes en serveer.
GEZONDE IJSJES
ZOMERSE BLAUWEBESSEN IJSJES (zonder suiker)
2 kopjes bevroren rijpe bananen (gesneden voor het invriezen)
1 kopje bevroren blauwe bessen
1/2 kopje melk naar keuze (amandelmelk, kokosmelk of havermelk)
Blend alles samen! Het duurt letterlijk 1 minuut om te maken!
Doe het mengsel in de vriezer en wacht een paar minuten.
Ijsjes met chia- en hennepzaadjes
1 kop bevroren bessen
1 banaan, gesneden en bevroren
3 eetlepels kokos of amandelmelk
1 eetlepel vanille protein
Blend alles samen! Garneer met geraspte kokos, chiazaad, hennepzaad, granola en fruit.
Mango Bessen IJsjes
2-3 kopjes mango blokjes
1 tl citroensap
½ kopje bramen
¼ kopje blauwe bessen
¼ kopje frambozen
½ kopje kokosyoghurt
- In een kleine blender voeg je mangoblokjes en citroensap toe en mix je het tot een gladde puree. Zet het opzij.
- Mix nu de bessen tot een puree en zet het apart.
- Neem een ijsvorm, voeg mangopuree toe aan elke vorm, vul het tot ¾ of halfvol.
- Voeg vervolgens 1 eetlepel kokosyoghurt toe aan elke vorm en vul het volledig met de bessenlaag.
- Neem een ijsstokje, steek het er voor de helft in en maak textuur zodat de bovenste laag een paarse tint krijgt. Meng het niet te veel.
- Steek het stokje in elke vorm en zet het in de vriezer totdat het hard wordt, ongeveer 5-6 uur.
Spelt muffins met een choco-aardbei vulling
Ingrediënten
- 250 gram spelt brood mix of speltbloem of meel
- 3 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 ei
- 140 ml plantaardige melk (amandelmelk)
- 85 ml ahornsiroop
- 95 ml kokosolie (gesmolten)
- handje choco druppels
- 7 aardbeien
- Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een muffinblik met muffinvormpjes of vet deze in met olie/boter.
- Meng de droge ingredienten door elkaar.
- Klop het ei in een apparte schaal lobbig en mix hier de ahornsiroop, melk en kokosolie vervolgens doorheen.
- Meng het ei mengsel door het meel tot het een glad beslag is.
- Snijd de aardbeien in kleine stukjes en voeg deze samen met de chocodruppels voorzichtig toe aan het beslag.
- Vul de muffin vormpjes voor 3/4 en bak de muffins in ongeveer 20 tot 25 minuten af (prik met de saté prikker in de muffins om te testen of ze klaar zijn).
Muffins met blauwe bessen en frambozen
Ingrediënten
- 150 gr volkoren tarwemeel
- 100 gr havermout
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 2 tl kaneel
- snufje zout
- 1 ei
- 230 gr griekse yoghurt
- 50 gr agavesiroop
- 65 ml amandelmelk (ongezoet)
- 175 gr mix van blauwe bessen en frambozen
- Verwarm eerst de oven voor op 180 graden en beleg 12 muffinvormpjes met papier of vet ze in met olie
- Meng daarna de droge ingrediënten goed door elkaar in een kom
- Meng in een andere kom de overige ingrediënten door elkaar (laat de blauwe bessen en frambozen nog even appart liggen)
- Voeg dan voorzichtig het natte mengsel aan het droge toe en mix dit door elkaar
- Roer als laatste voorzichtig de blauwe bessen en frambozen door het mengsel
- Vul de muffinvormpjes tot net onder het randje en zet deze voor 25 minuten in de oven
- Laat goed afkoelen
Amandel chocolate chip muffins
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr boekweitmeel
- 1 el bakpoeder
- snuf zout
- 1 ei
- 150 ml amandel/havermelk
- 1 el honing
- 75 gr super pure chocolade (in stukjes gehakt)
- Verwarm eerst de oven voor op 185 graden en beleg de muffin vorm met 8 papieren muffin vormpjes.
- Meng daarna alle ingrediënten door elkaar en vul de muffin vormpjes tot ze bijna vol zijn.
- Bak de muffins in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Citroen Maanzaad Muffins
- 2¼ kopjes bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel baksoda
- ½ theelepel zeezout
- 1 kopje Griekse yoghurt
- 2 eieren
- ⅔ kopje ahornsiroop
- ⅓ kopje avocado-olie, of een andere neutrale olie
- ¼ kopje verse citroensap
- 2 eetlepels citroenrasp
- 2 eetlepels ongezoete amandelmelk
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels maanzaad
- Verwarm de oven voor op 200°C en beleg 12 muffinvormpjes met papier of vet ze in met olie.
- In een middelgrote kom, klop bloem, bakpoeder, baksoda en zout samen.
- In een grote kom, klop yoghurt, eieren, ahornsiroop, avocado-olie, citroensap en -rasp, amandelmelk en vanille samen.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en roer net genoeg om alles te combineren. Niet te veel roeren. Vouw de maanzaadjes erin. Gebruik een maatbeker van ⅓ kopje om het beslag in de muffinvormpjes te scheppen.
- Bak gedurende 17 tot 20 minuten (prik met de saté prikker in de muffins om te testen of ze klaar zijn).
Gezonde Citroen Muffins
- 2 1/4 kopjes havermeel (gecertificeerd glutenvrij indien nodig)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baksoda
- 1/4 theelepel zout
- 2 eieren
- 1/3 kopje ahornsiroop
- 1/3 kopje kokosolie, gesmolten
- 1/4 kopje citroensap
- 1 theelepel vanille
- 2/3 kopje Griekse yoghurt (ik heb 2% vet gebruikt - muffins zullen droger zijn als je vetvrije yoghurt gebruikt)
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1,5 eetlepel maanzaad (of chia)
Citroenglazuur
- 1/2 kop Griekse yoghurt
- 1 eetlepel ahornsiroop (honing of agavesiroop)
- 1/2 theelepel vanille
- 1 theelepel citroensap
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een muffinbakvorm met papieren vormpjes of vet deze in.
- In een kleine kom, meng havermeel, baksoda, bakpoeder en zout. Zet opzij.
- In een grote kom, klop de eieren. Voeg ahornsiroop, kokosolie, citroensap en vanille toe. Voeg vervolgens de yoghurt toe.
- Vouw de natte ingrediënten voorzichtig door de droge ingrediënten tot alles goed gemengd is. Roer daarna de citroenrasp en maanzaadjes erdoor.
- Vul de muffinvormpjes tot 3/4 vol en bak in de oven gedurende 15-17 minuten.
- Terwijl de muffins bakken, maak de glazuur door Griekse yoghurt, ahornsiroop, vanille en citroensap samen te kloppen.
- Zodra de muffins volledig zijn afgekoeld, dompel ze in het glazuur of besprenkel het eroverheen.
Ananas-basilicumsorbet (Nicecream)
2 grote bevroren bananen (al gepeld en in plakjes gesneden voor het invriezen)
1 ruime kop bevroren ananasstukjes
¼ kopje verse basilicumblaadjes
Snufje kaneel
¼ kopje ongezoete amandelmelk of voorkeursmelk zonder zuivel
Voeg alle ingrediënten toe aan een blender met hoge snelheid en meng op hoge stand. Gebruik de duwer om alle ingrediënten te incorporeren tot je een gladde consistentie hebt en alle basilicum is gemengd (kleine groene stipjes zullen overblijven).
Geniet er direct van, of voor ijs dat je kunt opscheppen, doe het over in een vriezerbestendige schaal en vries het tot 3 uur in. Haal het dan uit de vriezer, laat het een paar minuten staan en schep individuele porties uit.
Optionele toevoegingen:
1 eetlepel gemalen lijnzaad
1 eetlepel hennepzaadjes
2 eetlepels amandel- of cashewboter
¼ theelepel spirulina om het extra groen en levendig te maken